Hierbij een van onze verkooptips, speciaal voor jou om jouw (sieraden)bedrijf nog succesvoller te maken. We weten het, het starten en onderhouden van een webshop of winkel klinkt vaak makkelijker dan het is. Lees hieronder een van onze tips om nog meer te verkopen terwijl jij wacht op jouw Planet Pink sieraden!

In deze blog lees je van alles over btw en btw-aangifte. Als startende ondernemer met een webshop in sieraden is het belangrijk om te weten hoe je je BTW-aangifte moet doen. In dit blog geven we je specifiek gerichte tips en aandachtspunten om rekening mee te houden bij het invullen van je BTW-aangifte als je sieraden verkoopt aan consumenten.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je als ondernemer met een webshop verplicht bent om BTW af te dragen, ongeacht hoeveel je verdient. Dit geldt ook als je nog op kleine schaal sieraden. Verkoop je zonder dat je een eigen webshop hebt? (Bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted.) Dan geldt dit niet.

Vervolgens is het belangrijk om te weten dat je de BTW die je hebt betaald over de sieraden die je hebt ingekocht, kunt aftrekken van de BTW die je hebt ontvangen. Dit heet een “aftrek van voorbelasting”. Let wel op: sommige sieraden zijn vrijgesteld van BTW, zoals bijvoorbeeld trouwringen. Deze sieraden mag je dus niet opnemen in je BTW-aangifte.

Hoe werkt btw aangifte?
1) Jij koopt sieraden in bij Planet Pink. Hierover betaal jij 21% BTW. Op de website staan alle prijzen van de sieraden inclusief BTW. Van een kettinkje van €6,95 is dus 21% van de prijs (€1,21) btw. Jouw prijs zonder BTW is, wanneer je bent ingeschreven bij de KvK in totaal dus maar €5,74.
2) Tijdens jouw BTW aangifte bekijk jij van alles wat je hebt gekocht de BTW die jij hebt betaald. Bedrijven hoeven bij het inkopen van spullen of het afnemen van diensten geen BTW te betalen. Alleen consumenten (jouw klanten) betalen BTW. Jij krijgt dus alle BTW die je hebt betaald dus weer terug van de overheid!

3) Dezelfde rekensom geldt voor de sieraden die jij verkoopt. Verkoop jij een kettinkje voor €19,95 inclusief btw? Dan betaalt jouw klant €3,46 BTW. Dit geld gaat wél naar de overheid.
4) Tel dus alle BTW op van wat jij hebt verkocht, dit kan je bijvoorbeeld doen met een online tool. Dit is degene die ik meestal gebruik! Let op dat je invult dat je de prijs inclusief BTW hebt ingevoerd. Deze BTW betaal jij bij je BTW-aangifte weer terug aan de overheid.

Wanneer moet jij betalen aan de overheid bij BTW aangifte en wanneer krijg je geld terug?

5) Heb jij met je inkopen en afgenomen diensten bijvoorbeeld in totaal in een kwartaal €60,- betaald en jouw klanten aan jou in totaal €20,-? Dan krijg jij na je BTW aangifte €40,- terug van de overheid! Je hebt namelijk €40,- aan BTW te veel betaald.
6) Heb jij in totaal in een kwartaal €60,- betaald en jouw klanten aan jou in totaal €90,- aan BTW ? Dan moet jij €30,- aan de overheid betalen. Dit is namelijk de BTW die jij van je klanten hebt verzameld.

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je je BTW-aangifte moet indienen. Als je maandelijks BTW afdraagt, moet je je aangifte maandelijks indienen. Als je per kwartaal BTW afdraagt, moet je je aangifte per kwartaal indienen. Let op: je moet je aangifte altijd binnen een maand na het einde van het betreffende kwartaal of de betreffende maand indienen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je je BTW-aangifte online kunt doen via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Als je je BTW-aangifte per post wilt doen, kun je een kant en klaar formulier gebruiken.

In deze blog hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten besproken bij het doen van je BTW-aangifte als startende ondernemer met een webshop in sieraden. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je BTW-aangifte soepel verloopt en dat je geen vervelende boetes of naheffingen krijgt.

Blog: wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel?
Donderdagtip #1: Kies Jouw Succesvolle Kleurenpalet