Hierbij een van onze verkooptips, speciaal voor jou om jouw (sieraden)bedrijf nog succesvoller te maken. We weten het, het starten en onderhouden van een webshop of winkel klinkt vaak makkelijker dan het is. Lees hieronder een van onze tips om nog meer te verkopen terwijl jij wacht op jouw Planet Pink sieraden!

Deze week gaat de donderdagtip over de Kamer van Koophandel: wanneer schrijf je je wel in en wanneer niet?

Het wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel is een onderwerp dat vaak onduidelijk is. Voor elke (startende) ondernemer is het belangrijk om goed na te denken over deze beslissing. Soms is het verplicht en soms is het je eigen keuze. Dat leggen we verder in deze mail uit.

Wat is de Kamer van Koophandel eigenlijk? De KvK is een instituut dat verschillende taken heeft op het gebied van ondernemers en bedrijven in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het geven van advies aan ondernemers en het registreren van bedrijven.

Een nadeel van het systeem van de Kamer van Koophandel is dat het vrij onduidelijk blijft wanneer iemand zich nou wel of niet in moet schrijven. Ik stel je meteen gerust: in veel gevallen is het niet verplicht om je in te schrijven. Dit geldt vooral wanneer je net start of als je nog aan het oriënteren bent om te kijken of het hebben van een bedrijf iets voor jou is. Toch is het in sommige gevallen wel verplicht en dus geen keuze meer.

Wij geven hieronder de handvatten waarmee jij kan beslissen of je je wel of niet inschrijft (of uitschrijft) bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

  • Als je een eigen onderneming hebt, bijvoorbeeld het verkopen van sieraden en/of andere producten via een eigen winkel of webshop.
  • Als je op een officiële manier gaat samenwerken met andere ondernemers, bijvoorbeeld als je een maatschap of vof (vennootschap onder firma) bent.

Wanneer hoef je je niet in te schrijven bij de KvK?

  • Als je werkt voor iemand anders en niet voor jezelf (je bent dus een werknemer voor een bedrijf dat niet van jou is).
  • Als je een hobby hebt waar je geen geld mee verdient of af en toe iets verkoopt, bijvoorbeeld via Marktplaats, Vinted of aan familie en vrienden. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of jouw onderneming een hobby is. Denk aan de volgende dingen: start je nét, heb je geen eigen webshop of advertenties en verdien je nog (bijna) niks? Dan kan je het zien als hobby en hoef je je niet in te schrijven.

Your Tiny Shop tips voor starten en groeien sieraden webshop

Twijfel je nog steeds of je je zal inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Bedenk de volgende dingen:

  • Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, laat je zien dat je een serieuze onderneming hebt. Dit kan helpen om vertrouwen te winnen bij klanten.
  • Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijg je een KvK-nummer en een BTW-nummer. Bij Planet Pink zijn de prijzen lager voor klanten met een KvK-nummer. Dit is omdat B2B klanten meestal groter inkopen en er een aantal andere regels gelden. Dit maakt het mogelijk voor Planet Pink om de prijzen laag te houden voor B2B klanten en dat scheelt jou weer geld!
  • Een nadeel kan zijn, dat je verplicht vier keer per jaar BTW-aangifte moet doen wanneer je je hebt ingeschreven. Dit mag je niet vergeten! Dat kan namelijk leiden tot hoge boetes. Het voordeel is dan weer wel dat je BTW terug kan vragen. Daardoor hoef je voor alles als ondernemer 21% minder te betalen! Dat geldt ook voor de sieraden die je inkoopt. Je koopt dus niet alleen goedkoper sieraden in, maar je krijgt aan het eind van elk kwartaal ook 21% van al je aankopen terug. Zo houd je meer geld over voor jezelf en je bedrijf.
  • Het laatste dat je moet overwegen is dat je eenmalig moet geld betalen om je te laten inschrijven bij de KvK. Dit kost ongeveer €75,-. Hoewel je dit maar één keer hoeft te betalen, kan het best een bedrag zijn wanneer je net start en nog niks verdient.

Het is dus belangrijk om te weten wanneer je verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK en op welke dingen je moet letten bij het maken van deze keuze. Als je professioneel begint met verkopen of officieel samenwerkt met andere ondernemers, moet je je verplicht inschrijven bij de KvK. Als je werkt voor iemand anders of als je een hobby hebt waar je geen geld mee verdient, hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Bij Planet Pink is het van belang dat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo krijg je een KvK-nummer en dan kan je direct bij ons een account aanmaken! Schrijf je hier in bij de Kamer van Koophandel of klik hieronder om te starten met inkopen. ❤️‍

Donderdagtip #3: Jouw sieraden bedrijf richting succes met het vliegwiel effect
Donderdagtip #5: feedback krijgen