Hierbij een van onze verkooptips, speciaal voor jou om jouw (sieraden)bedrijf nog succesvoller te maken. We weten het, het starten en onderhouden van een webshop of winkel klinkt vaak makkelijker dan het is. Lees hieronder een van onze tips om nog meer te verkopen terwijl jij wacht op jouw Planet Pink sieraden!

Hey ondernemer met grote dromen! We begrijpen dat het starten van je eigen sieraden webshop spannend is, maar voordat je begint, moet je een belangrijke beslissing nemen: wil je verkopen via een webshop of via Instagram en TikTok? Laten we eens duiken in de voor- en nadelen van beide opties, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw avontuur.

Sieraden verkopen via een Webshop:

Voordelen:

 • Eigen Baas: Met je eigen webshop heb je de volledige controle. Je bepaalt de regels en hoe je je sieraden presenteert. Je hebt veel vrijheid over hoe je jouw webshop eruit laat zien. Zo kan je slim gebruik maken van kleuren, knoppen en andere marketing trucs.
 • KvK-nummer en BTW-aangifte: Je moet een KvK-nummer aanvragen en BTW-aangifte doen voor je bedrijf. Met een KVK-nummer kan je beter gevonden worden én je krijgt elk kwartaal de BTW terug van jouw ingekochte items. Dat scheelt veel geld!
 • Professionaliteit: Klanten zien je als een serieuze verkoper wanneer je een goed ontworpen webshop hebt. Dit straalt betrouwbaarheid uit en daardoor is de kans groter dat iemand bij jou bestelt.
 • SEO en Vindbaarheid: Met een webshop kun je je website optimaliseren voor zoekmachines (SEO), waardoor klanten je gemakkelijker kunnen vinden via google.

Nadelen:

 • Opbouwen van Publiek: Het kan even duren voordat je gevonden wordt via Google en een loyaal klantenbestand hebt opgebouwd. Het vergt tijd en inzet.
 • Onderhoudskosten: Een webshop runnen brengt kosten met zich mee, zoals hosting en onderhoud. Deze kosten hoeven niet hoog te zijn. Wil je goedkoop een webshop starten? Ga dan voor WordPress! Als je een beetje verstand hebt van webshops bouwen of dit makkelijk kunt leren dan is dat de goedkoopste optie. Heb je wat minder verstand van webshops? Dan zijn Wix of Shopify goede opties.

Sieraden verkopen via Instagram en TikTok:

Voordelen:

 • Snel Beginnen: Je kunt meteen beginnen met verkopen op Instagram en TikTok zonder dat je helemaal een webshop hoeft te bouwen! Een social media kanaal heb je binnen een paar minuten opgezet en is heel simpel in gebruik. Twijfel je hoe je je Instagram of TikTok kanaal het beste kunt inrichten en welke content je zal plaatsen? Doe inspiratie op bij andere accounts die jou inspireren!
 • Direct Contact: Je kan makkelijk contact leggen met je klanten. Dit kan helpen om vragen te stellen, gesprekken te voeren en hun behoeften en wensen beter te begrijpen. Zo kan je er laagdrempelig achter komen wat klanten graag zouden willen zien van jouw sieraden bedrijf!
 • Trendgevoeligheid: Instagram en TikTok zijn perfect voor het inspelen op trends. Je kan gebruikmaken van hashtags, muziek en teksten om makkelijk gevonden te worden. En wie weet ga jij wel viral 😉 .
 • Geen BTW-aangifte: als je een website hebt, moet je je verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel en 4 keer per jaar BTW-aangifte doen. Het voordeel daarvan, is dat je alle BTW van jouw ingekochte items terugkrijgt (alles is dus 21% goedkoper voor jou!). Het nadeel is dat je dit écht niet mag vergeten. Via Instagram en TikTok kan je nog hobbymatig verkopen en hoef je geen BTW-aangifte te doen. Lekker makkelijk en scheelt eventuele boetes!

Nadelen:

 • Betrouwbaarheid: als je geen website hebt, sta je snel een punt achter bij bedrijven die wel een website hebben. Een website zorgt ervoor dat klanten jou makkelijker vertrouwen. Verkoop je alleen via Social Media? Dan zal je op een andere manier je betrouwbaarheid moeten vergroten. Denk aan: veel content, een goed retourbeleid, reviews, verzending met track&trace, enzovoort. Je zou ook altijd als extra een platform als Vinted in kunnen zetten. Daar hebben kopers garantie dat ze items ontvangen. Twijfelen jouw klanten nog? Maak daar handig gebruik van!
 • Concurrentie: op veel Sociale Media platforms is super veel concurrentie. Het kan moeilijk zijn om op te vallen, maar dat is niet onmogelijk! Als jij ervoor zorgt dat je een duidelijke boodschap hebt en jouw unieke punten benadrukt, dan kan je makkelijk opvallen tussen de anderen.
 • Beperkte Functionaliteit: Instagram en TikTok zijn oorspronkelijk niet ontworpen voor verkoop. Je hebt daardoor beperkte functionaliteit voor het beheren van je producten en klanten. Aan de andere kant verkoop jij hobbymatig en zullen je klanten en bestellingen nog goed te overzien zijn. Wordt het te groot? Dan kan je altijd nog overstappen op een webshop!

In het kort: de keuze tussen verkopen op een webshop of via Instagram en TikTok hangt af van jouw doelen, kennis en budget. Als je jouw bedrijf professioneel wil aanpakken en wil besparen op het inkopen van sieraden, is een webshop de juiste keuze. Als je snel en laagdrempelig wil beginnen, kunnen Sociale Media een goede optie zijn.

Uiteindelijk is er geen one-size-fits-all keuze. Ieder bedrijf is anders en elke eigenaar heeft andere wensen. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er voor iedereen om de mooiste producten in te kopen. Groot of klein, startend of al langer bezig: bij ons maak je de juiste keuze. Klik hieronder om je eerste sieraden collectie in te kopen en jouw droom als (web)shop eigenaar te realiseren!

Hoeveel moet ik inkopen als ik een sieraden webshop start?
Nieuwste Sieraden Trends voor Herfst / Najaar 2023